We komen er bijna niet onderuit om goed na te denken over de mogelijkheden om je woning te verduurzamen. Onlangs kwam nog in het nieuws dat het vanaf 2026 verplicht is om, bij vervanging van je cv-ketel, over te stappen op een duurzamere manier van het verwarmen van je woning. Een verplichting klinkt nooit fijn, maar uiteindelijk levert je dit ook een besparing op van je energiekosten. En je bent ook nog eens goed bezig voor het milieu. Eén van de opties om duurzamer je huis te verwarmen is de warmtepomp. Maar hoe werkt een warmtepomp en welke mogelijkheden heb je? We helpen je op weg in de wereld van de warmtepomp met een aantal praktische vragen en antwoorden.
Hoe werkt een warmtepomp?
Je kunt de werking van een warmtepomp het beste vergelijken met een soort omgekeerde koelkast. Waar een koelkast warmte onttrekt uit de binnenkant van het apparaat, trekt een warmtepomp juist energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem. Vervolgens zet de warmtepomp dit om bruikbare energie om je woning te verwarmen (en eventueel koelen). Daarbij verbruikt de warmtepomp geen gas, maar de compressor verbruikt wel een kleine hoeveelheid stroom. In combinatie met een ingebouwde of losse boiler kan een warmtepomp ook zorgen voor het verwarmen van water.
Welke mogelijkheden zijn er voor een warmtepomp?
Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Globaal genomen kun je zeggen dat er drie soorten zijn. Warmtepompen die energie uit de lucht halen, uit de bodem (grondwater of aarde) of uit de ventilatielucht. Wat voor jou de beste keuze is, is onder andere afhankelijk van de ruimte die je hebt binnen en buiten. Zo is een ventilatielucht/water warmtepomp ideaal voor een appartement, omdat deze geen buitenunit heeft.
Moet ik mijn cv-ketel wegdoen?
Nu vraag je je misschien af of je dan meteen je cv-ketel de deur uit zou moeten doen. Als je cv-ketel nog niet aan vervanging toe is, dan kun je deze ook combineren met een zogeheten hybride warmtepomp. Op die manier kun je toch duurzamer verwarmen en kun je je cv-ketel toch nog behouden. Als je dan later makkelijk wilt overstappen naar volledig gasloos, is het belangrijk om te kijken naar hybride warmtepompen die All-Electric Ready zijn. Dit betekent dat ze, onder andere door de capaciteit en de mogelijkheid om een boiler aan te sluiten, geschikt zijn voor een makkelijke overstap naar all-electric.
Wat kost een warmtepomp mij uiteindelijk?
Uiteindelijk is een warmtepomp een investering die zich laat terugverdienen door de besparing op de energiekosten. Wat de warmtepomp jou uiteindelijk kost is afhankelijk van het soort warmtepomp, het vermogen en het rendement. Ventilatielucht/water warmtepompen zijn over het algemeen het goedkoopst en water/water warmtepompen zijn duurder, ook vanwege de bron in de grond die aangelegd moet worden. Houd rekening met een bedrag variërend vanaf 4000 euro tot 12.500 euro, waarbij de subsidie die je vanuit de overheid krijgt al verrekend is.
Wat bespaar ik met een warmtepomp?
Met een All-Electric warmtepomp bespaar je sowieso 100% op je gasverbruik. Als je dan ook nog eens elektrisch kookt, vervalt je gehele gasrekening. Daarnaast verbruik je nog wel een kleine hoeveelheid energie, die je zou kunnen opvangen met behulp van zonnepanelen. Met een hybride warmtepomp bespaar je niet 100% op je gaskosten, maar kun je onder gunstige omstandigheden wel 75 tot 85% op je gasverbruik besparen.
Met behulp van bovenstaande vragen en antwoorden ben je alvast een beetje wegwijs in de wereld van warmtepompen. Voor het beste advies voor jouw huis kun je een installateur met kennis van zaken raadplegen.