Wooninspiratie Woontips Welke hypotheekvormen zijn er?

Welke hypotheekvormen zijn er?

hypotheekvormen

Wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit, kun je alleen hypotheekrenteaftrek krijgen bij een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Voor welke hypotheekvorm je in aanmerking komt, hangt van je eigen situatie af. Vraag jij jezelf af: hoeveel hypotheek kan ik krijgen? En welke hypotheekvorm is voor mij de beste keuze? Lees hieronder alles wat je moet weten over de verschillende hypotheekvormen die bestaan.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag, inclusief gedeeltelijke rente en gedeeltelijke aflossing. Dit bedrag blijft constant totdat rente en looptijd veranderen. De rente- en aflossingsratio verandert elke maand.

Lineaire hypotheek

Kies je voor een lineaire hypotheek, dan betaal je de maandtermijnen en een deel van de rente. Je betaalt hierbij elke maand hetzelfde bedrag. Als de leentermijn bijvoorbeeld dertig jaar (360 maanden) is, betaal je maandelijks 1/360 van de hypotheekschuld. Hierdoor worden zowel de hypotheekschuld als de rentelasten lineair verlaagd. Aan het einde van de looptijd wordt de hypotheek volledig afgelost.

Spaarhypotheek

Een spaarhypotheek is een combinatie van hypotheek en levensverzekering. De maandelijkse lasten omvatten hypotheekrente en verzekeringspremies. De premie bestaat uit spaar- en levensverzekeringspremies. De verzekering is meestal gekoppeld aan de hypotheek. Op het einde van de hypotheek, kom er gegarandeerd kapitaal vrij. Je kunt dit gebruiken om de hypotheek af te lossen. Als de verzekerde voortijdig overlijdt, komt er ook gegarandeerd kapitaal vrij.

Bankspaarhypotheek

Met een bankspaarhypotheek kun je sparen of beleggen om een hypotheek af te lossen. Je doet dat niet via een bijbehorende verzekering, maar via een koppeling aan de bankspaarrekening.

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je alleen rente betaalt tot de hypotheek is afgelost. Omdat je niet terugbetaalt, moet je de lening terugbetalen op de einddatum van de hypotheek. De hypotheekschuld blijft in de loop van de tijd gelijk, tenzij je ervoor kiest om tussentijds af te lossen. Een rentehypotheek heeft doorgaans een looptijd van 30 jaar.

Beleggingshypotheek

Met een beleggingshypotheek beleg je in plaats van de hypotheek direct af te lossen. Aan het einde van de looptijd los je de hypotheek af met het opgebouwde kapitaal. Investering is mogelijk via een levensverzekering of een beleggingsrekening.

Spaarbeleggingshypotheek

Een spaarbeleggingshypotheek is een combinatie van een spaarhypotheek en beleggingshypotheek met levensverzekering. Deze wordt ook wel de hybride hypotheek genoemd. Dit staat bekend als een gecombineerde hypotheek. Je kunt de verhouding tussen sparen en beleggen altijd aanpassen.

Traditionele levenshypotheek

Met een traditionele levenshypotheek beleg je in een levensverzekering om je hypotheek af te betalen. De einduitkering van deze hypotheekvorm kent een minimumgarantie. Als de betreffende verzekeraar meer winst behaalt door de winst te delen, stijgt dit bedrag.

Krediethypotheek

Een krediethypotheek is een doorlopende lening met je woning als onderpand. Je komt dan een kredietlimiet overeen met de schuldeiser. Door de zekerheid van het onderpand is de kredietverstrekker bereid een lagere rente in rekening te brengen dan een normaal doorlopend krediet. Gedurende deze periode kunnen gelden binnen de afgesproken maximale limiet worden opgenomen, terugbetaald en weer worden opgenomen.

Bron: https://www.hypotheek24.nl/