Wooninspiratie Woontips Welke multiplex soorten zijn er?

Welke multiplex soorten zijn er?

multiplex soorten

De gebruiksvriendelijkheid van multiplex maakt het één van de meest populaire bouwmaterialen van professionals en doe-het-zelvers. Multiplex is opgebouwd uit meerdere laagjes waardoor het unieke eigenschappen verkrijgt die ervoor zorgen dat het zeer makkelijk te bewerken is. Multiplex kan eenvoudig bewerkt worden omdat het goed te zagen is en het is ook een perfecte onderlaag voor verf. Het grootste verschil tussen de platen is de houtsoort. Multiplex berken, populieren, hardhout, okoume en buigtriplex platen worden het meest gebruikt.

Multiplex platen van berkenhout

Berkenhout wordt veel gebruikt voor interieurwerk. Het is één van de mooiste houtsoorten die in multiplex beschikbaar is. Als je de platen gaat schilderen dan kun je de goedkoopste CP/CP platen gebruiken. Deze zijn kwalitatief prima, maar zien er niet zo mooi uit. De B/BB platen hebben het mooiste uiterlijk op plekken waar het hout direct zichtbaar is.

Multiplex platen van populierenhout

Populierenhout is goedkoop en heeft een mooi uiterlijk. Het is absoluut niet vochtbestendig, en kan dus alleen binnenshuis gebruikt worden. Dit is de goedkoopste soort multiplex en het wordt veel gebruikt in de meubelbouw. Multiplex platen van populierenhout zijn beschikbaar in veel verschillende kwaliteiten. Wat je nodig hebt is afhankelijk van de kracht die vereist is en of de plaat veel in het zicht is.

Multiplex platen van hardhout

Multiplex platen uit hardhout zijn niet zo mooi als platen van populieren of berkenhout. Het materiaal gaat wel beter om met vocht. Daarom worden hardhouten platen vaak gebruikt in beschutte buitensituatie. Een grondlaag verf met een mooi kleurtje er overheen helpt om de levensduur van het hout te verlengen en maakt het mindere uiterlijk onbelangrijk.

Multiplex platen van okoume

Okoume is nog beter waterafstotend dan hardhout. Deze soort multiplex wordt daarom het meest gebruikt in vochtige omstandigheden. Het is beschikbaar in veel verschillende diktes en afmetingen en wordt vaak gebruikt voor deuren en andere plekken die regelmatig met wat vocht te maken krijgen.

Buigtriplex oftewel vliegtuigtriplex

Buigtriplex is de dunste verkrijgbare triplexvariant. De dunste maat is slechts 0,4 millimeter dik. Dit plaatmateriaal is onwijs buigbaar en licht, waardoor het veel gebruikt wordt in de modelbouw. Je kunt er prachtige vormen van maken die bijna niets wegen.