Wooninspiratie Woontips Welke soorten PVC vloeren zijn er?

Welke soorten PVC vloeren zijn er?

soorten PVC vloeren

Een PVC vloer is een veelzijdige vloer gemaakt van kunststof. De vloer kan allerlei uitstralingen hebben, bijvoorbeeld een tegel- of houtlook die niet van echt te onderscheiden is. PVC vloeren zijn onderhoudsvriendelijk en relatief voordelig, wat deze vloer tot een populaire keuze maakt. Er zijn verschillende soorten PVC vloeren waar je uit kunt kiezen en we zetten de opties voor je op een rij. Zo kies je het type vloer dat bij jouw woning past.

Klik PVC vloer

Klik PVC is vergelijkbaar met laminaat in de zin dat het in stroken in elkaar wordt geklikt. De stroken PVC zijn iets dikker dan andere soorten PVC vloeren en de prijs hiervan ligt hoger. Een voordeel is dat klik PVC ook op een oneffen ondergrond gelegd kan worden, omdat de stroken dit compenseren. Je hoeft de vloer dus niet te egaliseren of een ondervloer te leggen.

Lijm PVC vloer

Een lijm PVC vloer wordt, zoals de naam al doet vermoeden, op een ondergrond gelijmd. Hiervoor wordt dun PVC gebruikt, vaak maar van twee of drie millimeter dik. Omdat het lijm PVC zo dun is, is het belangrijk dat de ondergrond egaal is. Voor je lijm PVC legt, moet je dus ondervloer leggen of de ondergrond egaliseren. Lijm PVC gaat goed samen met vloerverwarming en is de aanbevolen keuze bij dit type verwarming.

Losleg PVC vloer

Losleg PVC ligt los op de ondervloer en is dus niet met lijm vastgemaakt. Dit zorgt ervoor dat losleg PVC makkelijk verwijderd kan worden en mee verhuisd kan worden naar een nieuwe woning. Bij losleg PVC is een ondervloer belangrijk, omdat hier een antislip laag op aangebracht moet worden. Deze laag zorgt ervoor dat de stroken PVC niet verschuiven.

Zelfklevende PVC vloer

Zelfklevend PVC is makkelijk aan te brengen, omdat de stroken een klevende onderkant hebben. Je verwijdert de beschermfilm en legt de stroken op de egale ondervloer. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan, zodat je niet per ongeluk een strook scheef vastplakt. Je hebt geen lijm nodig om deze soort PVC te leggen. Een nadeel is dat de stroken sneller loslaten dan lijm PVC en dat er makkelijker kieren ontstaan. Zelfklevend PVC is ideaal om te leggen, maar op de lange termijn niet altijd de beste keuze.