Wooninspiratie Woontips Welke voordeur past bij mij?

Welke voordeur past bij mij?

voordeur

Ben je op zoek naar een nieuwe voordeur? Omdat die van jou minder mooi is geworden en simpelweg aan vervanging toe is? Of misschien wel omdat je gaat verhuizen en de deur die er nu in zit niet jouw smaak is? Dan kom je voor heel veel verschillende keuzes te staan. Op het gebied van deuren is er namelijk ontzettend veel te vinden. Alleen al als we kijken naar het materiaalaanbod. Aluminium, hout, glas, staal en zelfs kunststof voordeuren. Er is genoeg te vinden. 

Laten we voorop stellen dat er geen goed of fout is. Iedere deur beschikt over voor- en nadelen. Vaak is het vooral een smaakkwestie en bepalen welke voor- of nadelen voor jou het zwaarst wegen. In dit artikel zetten we de populairste voordeuren op een rijtje en bespreken we zowel de voor- als nadelen. Zo kun jij een antwoord geven op die ene brandende vraag. Want welke voordeur past nu eigenlijk écht bij jou? 

Kunststof voordeuren 

Kunststof voordeuren hebben in de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen en dat is zeker niet zonder reden. Kunststof biedt namelijk tal van voordelen. Op de eerste plaats zijn ze geheel onderhoudsvrij. In tegenstelling tot bijvoorbeeld hout behoeven ze vrijwel geen onderhoud. Bovendien zijn ze ook nog eens ontzettend duurzaam. Zo zijn ze volledig recyclebaar én beschikken ze over een lange levensduur. En last but not least… ze zijn ook nog eens heel prettig voor de portemonnee. Ze zijn zeker in vergelijking met aluminium en hout stukken goedkoper. 

Daarnaast zijn kunststof voordeuren een heel goed alternatief wanneer je een deur met houtlook wilt aanschaffen. Kunststof voordeuren zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Je hebt zo dus ook voordeuren die er net zo uitzien als een houten voordeur, maar wel degelijk van kunststof gemaakt zijn. Tegenwoordig worden kunststof voordeuren zo goed gemaakt dat ze niet van houten voordeuren te onderscheiden zijn 

Houten voordeuren 

Er is iets heel nostalgisch aan hout. Een houten voordeur leeft. Iedere voordeur is uniek. Het geeft de woning direct een authentieke en natuurlijke uitstraling. Iets wat veel mensen prachtig vinden. Vooral op het gebied van uitstraling scoren houten voordeuren dan ook heel hoog. Ook gaan ze – mits goed onderhouden – zeer lange tijd mee. Wanneer het hout op de juiste manier is verkregen, is het ook nog eens een heel milieuvriendelijk materiaal. 

Een groot nadeel van hout is dat het veel onderhoud vraagt. Zo moet het hout minimaal één keer per jaar in de lak of verf worden gezet om mooi te blijven. Wanneer je niet zoveel tijd hebt voor het onderhouden van de voordeur, kan dit bijvoorbeeld betekenen dat er houtrot op zal treden. Met alle gevolgen van dien. 

Aluminium voordeuren 

Aluminium voordeuren zijn relatief nieuw, maar worden wel steeds populairder. Met name de onderhoudsvrije kant van de deur is enorm prettig. Daarnaast zijn de deuren heel betrouwbaar. Aluminium is zeer sterk. Door de hoge kwaliteit beschikken ze over een zeer lange levensduur. Daarnaast zijn de meeste aluminium deuren 100% recyclebaar, waardoor ze ook nog eens zeer milieuvriendelijk zijn. 

Een mogelijk nadeel is de prijs. Aluminium deuren zijn in aanschaf namelijk iets duurder dan bijvoorbeeld houten of kunststof deuren. Hier staat wel tegenover dat de levensduur over het algemeen langer is.