Wooninspiratie Badkamer inspiratie Welke wastafel voor in de badkamer kiezen?

Welke wastafel voor in de badkamer kiezen?

Welke wastafel

Als je op zoek bent naar de beste wastafel voor je badkamer, dan moet je rekening houden met een paar essentiële factoren. De eerste vraag die jezelf moet stellen is hoeveel personen er gebruik gaan maken van de wastafel. Daarnaast moet je ook goed nagaan hoeveel ruimte beschikbaar is voor de wastafel. Zo kan je vaststellen wat voor soort wastafel het beste past in je badkamer. Ten tweede zijn er meerdere soort installaties voor je wastafel. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een wastafel met onderkast, een vrijstaand toppaneel met waskommen of een onderkast met toppaneel met waskommen. Bepaal ook wat voor jullie de ideale wastafel hoogte is.

Er zijn ook verschillende materialen om uit te kiezen en de meest voorkomende materialen voor wastafels zijn keramiek, natuursteen en mineraalmarmer. Tegenwoordig zijn Solid Surface en Quartz ook in opkomst. Het type materiaal is cruciaal voor de beleving en uitstraling van je badkamer. We zullen in dit artikel alle materialen langsgaan.

Voor- en nadelen

Je kan voor je huis kiezen uit twee verschillende soorten wastafels. Voor een kleine ruimte in een appartement of studio is een enkele wastafel ideaal. Voor ruime woningen en kantoren die veel mensen herbergen, is een dubbele wastafel aan te bevelen.

Het voordeel van een enkele wastafel is dat er meer ruimte in de badkamer overblijft en eenvoudig kan worden geïnstalleerd. Een nadeel van een enkele soort wasbak is dat er maar één persoon tegelijk gebruik van kan maken in tegenstelling tot een dubbele soort wasbak waar twee personen tegelijkertijd gebruik van kunnen maken. Een dubbele wastafel is handig voor huishoudens met gezinnen en stellen, maar het nadeel van dit type is dat het veel ruimte inneemt in de badkamer.

Ten tweede kan je kiezen tussen een wastafel en een waskom. Waskommen hebben enkele voordelen ten opzichte van een wastafel. Veel mensen vinden dit een moderne en stijlvolle toevoeging aan hun droombadkamer. Daarnaast heb je veel keuze in vormgeving. Waskommen komen immers in alle vormen en maten. Ook kan je een waskom zeer eenvoudig vervangen. Uiteindelijk gaat het om persoonlijke voorkeur.

Ten slotte is het belangrijk om het juiste materiaal voor de wastafel te kiezen, omdat dit de look, feel en stijl bepaalt die je wilt zien in je badkamerruimte. Vraag jezelf af wat voor soort textuur, afwerking en kleur je wilt en kies uit een groot aantal opties die beschikbaar zijn in de markt. Hieronder zullen we de meest populaire materialen bespreken:

1. Keramiek

Keramiek, ook vaak porselein genoemd, brengt vele voordelen met zich mee. Het is een krasvrij materiaal, dat vooral in wit wordt uitgevoerd en eenvoudig te onderhouden is. Eventuele vlekken of andere onzuiverheden zijn makkelijk zichtbaar en daarom eenvoudig te verwijderen. Ook houdt keramiek warmte goed vast en scheurt het niet bij grote temperatuurverschillen tijdens het gebruik. Door de glazuurlaag van keramiek is het heel goed bestand tegen krassen, zeer onderhoudsvriendelijk en bovendien chemisch bestendig.

2. Mineraalmarmer

Mineraalmarmer is erg strak afgewerkt doordat het gegoten wordt in een mal waardoor de vormgeving van het product perfect is. Het bestaat uit marmerpoeder/mineralen vermengt met polyesterhars en bedekt met een gelcoating. Daarom is mineraalmarmer ook erg populair in de sanitair wereld. Mineraalmarmer dankt zijn naam aan het gebruikte marmerpoeder, maar is toch meer kunststof dan steen. Het is sterk en onderhoudsarm. Bij het schoonmaken van dit product wordt geadviseerd om milde reinigingsmiddelen te gebruiken.

3. Natuursteen

Natuursteen heeft als voordeel dat het erg robuust is, daarnaast is het een natuurproduct waardoor ieder product zijn eigen structuur en kleur heeft. Dat zorgt voor een unieke uitstraling. Natuursteen is echter gevoelig voor chemische producten en daarnaast is het poreus en niet krasbestendig. Hier dient u rekening mee te houden. De wasbak moet je daarom niet schoonmaken met chemische middelen, een nat doekje is voldoende. Het advies is om natuursteen producten voor te behandelen en te onderhouden met een speciaal impregneermiddel om er langer plezier van te hebben.

4. Solid Surface

Solid Surface is een samengesteld product, het is een mengsel van hars met aluminiumtrihydraat (ATH, natuurlijke minerale poeders afgeleid van bauxiet) en kleurdragers. Solid Surface is een materiaal dat de afgelopen jaren heel populair is geworden. Dit materiaal is erg duurzaam en erg schoon. Solid Surface heeft geen naden doordat het een gegoten product is daardoor kan er geen vuil ophopen. Dat is ook de reden waarom Solid Surface makkelijk schoon te houden en onderhoudsarm is. Bovendien is Solid Surface mooi af te werken. Hierdoor krijg je strakke ontwerpen zonder oneffenheden. Perfect voor in de badkamer of toiletruimte. Mocht er een kleine kras of verkleuring optreden door iets, is dit eenvoudig weg te schuren door een speciala schuurspons die meestal meegeleverd wordt.

5. Quartz

Quartz is een natuurlijk materiaal en bestaat uit kwarts, net als graniet. Daardoor is het ook hard en heeft het een unieke uitstraling. Quartz is een samengesteld product van mineralen, hars en pigmenten. Het grootste voordeel van Quartz is dat het non-poreus is en onderhoudsarm is. Bacteriën hechten zich niet aan het materiaal en bovendien is het krasbestendig en vlekbestendig. Quartz hoeft niet geïmpregneerd te worden en is hierdoor erg eenvoudig te onderhouden.

Zoals je ziet zijn er heel veel mogelijkheden voor de keuze van je ideale wastafel. Hopelijk hebben we je geholpen met het maken van de keuze. Wij willen je graag nog een laatste tip meegeven en dat is om alles te zien als één geheel. Zorg er dus voor dat alles mooi bij elkaar past en bijdraagt aan de uitstraling van je droombadkamer.