Wooninspiratie Zelf een inloopkast maken: stap voor stap uitleg!

Zelf een inloopkast maken: stap voor stap uitleg!

Zelf een inloopkast maken

Als er voldoende ruimte in huis is, dan kun je kiezen voor het bouwen van een inloopkast. Ondanks wat mensen vaak denken, is een inloopkast zelf te maken. De kast bestaat dan in principe uit een kamer of aparte ruimte waar je volledig in kunt staan. Een inloopkast heeft verschillende voordelen. Zo heb je altijd overzicht over de kleding die je hebt, kun je alle kleding bij elkaar bewaren voor verschillende seizoenen en heb je geen kast in de slaapkamer meer nodig. Hieronder lees je hoe je stap voor stap een inloopkast kunt maken.

1. Ruimte kiezen

Om te beginnen moet er een geschikte ruimte gekozen worden. Dat kan bijvoorbeeld een logeerkamer zijn die niet gebruikt wordt of een kamer die alleen als opslag gebruikt wordt. Het is belangrijk dat je niet ver hoeft te lopen om je aan te kleden. Heb je een grote slaapkamer? Dan kun je ook een wand plaatsen en zo een extra kamer voor de kast maken.

2. Ontwerp

Als je een ruimte hebt waar je wilt gaan klussen, dan is het ontwerp aan de beurt. Bedenk de indeling van de kast en zorg ervoor dat je rekening houdt met iedereen die de kast gaat gebruiken. Zorg voor voldoende ruimte om kleding op te hangen, neer te leggen en weg te zetten. Houdt ook rekening met opbergruimte voor zomer- en winterkleding bijvoorbeeld.

3. Meten

Als dat allemaal duidelijk is, dan kun je de ruimte nauwkeurig opmeten. Je weet nu wat de indeling gaat worden en kunt dus ook exact opmeten welke maten de onderdelen van de kast moeten hebben. Door dit zo nauwkeurig mogelijk uit te werken, kun je de kast op de beste manier in elkaar zetten later.

4. Onderdelen kopen

Nu je een tekening hebt, de indeling duidelijk is en de maten weet, kunnen de onderdelen voor de kast gekocht worden. Houdt rekening met alle accessoires die je nodig hebt en denk bijvoorbeeld ook aan de verlichting.

5. Bouwen

Als je alle benodigdheden hebt, dan kun je aan de slag gaan. Het is aan te raden om per deel te werken en eerst iets af te ronden voordat je verder gaat. Begin bijvoorbeeld met het plaatsen van een deur of een deel van een kast. Door stapsgewijs te werken, kun je de kast op de best mogelijke manier opbouwen. Het is vooral belangrijk dat je goed blijft nadenken en de tijd neemt voor de montage van de kast.