Wooninspiratie Woontips Zo kies je de juiste hanglamp voor boven de eettafel

Zo kies je de juiste hanglamp voor boven de eettafel

hanglamp voor boven de eettafel

Heb je een nieuwe eethoek ingericht? Daar hoort dan natuurlijk wel ook de juiste verlichting bij. Zowel om je tafel meer in beeld te brengen, als om te zorgen voor praktisch gemak. Er zijn talloze soorten lampen om uit te kiezen. Een goede hanglamp is echter bijna altijd de juiste keuze om af te stemmen met je eettafel. Je krijgt hier de nodige tips om makkelijker te kiezen.

1. De juiste stijl kiezen

Het is belangrijk om de tijd te nemen en te bekijken wat er allemaal mogelijk is. Zo vind je allerlei aantrekkelijke stijlen. Denk aan industrieel, landelijk, romantisch of juist modern. Aan de hand daarvan kan je dan weer voor hout, textiel, kunststof, metaal of glas als materiaal kiezen.

2. De maat van de eethoek

Het is belangrijk om het formaat van de lamp te laten aansluiten op het formaat van de eethoek. Een grote lamp bij een klein hoekje maakt het wel heel groot, maar kan ook weet wat vol lijken. Een klein hoekje met een nog kleinere lamp werkt echter ook averechts. Neem dus de tijd om exact het juiste formaat te kiezen.

3. Aandacht voor de vormen

Houd ook je aandacht bij de vormen. Je tafel heeft bijvoorbeeld een bepaalde vorm. Maar ook de eethoek zelf heeft een bepaalde vorm. Dit bepaalt voor een deel ook welke vorm je lamp heeft. Een langwerpige tafel en ruimte schreeuwt om een model met 2 of 3 hanglampen. Een kleine ruimte past juist meer bij spotjes. Het is wel belangrijk dat jouw lamp een echte eyecatcher in de ruimte is.

4. Grip op de lichtsterkte

Wanneer je bijvoorbeeld bij Ledworld.nl naar ledverlichting kijkt, dan heb je mogelijkheden om het licht aan te passen aan het moment. Dim het licht voor wat meer romantiek. Of zorg voor meer licht als je aan de tafel wat overwerk doet. Ledverlichting werkt hiervoor eigenlijk altijd het best.

5. hoe hoog hang je de lamp

Het is ook zaak om goed na te denken over de hoogte. Hier zijn geen standaardmaten voor. Dit hangt af van het soort lamp, maar ook van het soort licht dat deze uitstraalt. Het is bij direct licht beter om de lamp wat lager te hangen. Heb je indirect licht? Dan is juist wat hoger hangen een goed idee. Speel hiermee en vind voor jezelf de ideale plek. Op die manier heb je alleen maar meer plezier ervan.