Wooninspiratie Woontips Zo kies je de juiste verticale radiator voor je interieur

Zo kies je de juiste verticale radiator voor je interieur

Warmte en comfort gaan hand in hand. Daarom is de keuze van een goede radiator ook erg belangrijk. Warmteafgifte kan namelijk op verschillende manieren plaatsvinden. Vanuit een wandelement, vanuit de vloer of via convectiewarmte, die naar het plafond stijgt en langzaam neerdaalt als deze afkoelt. In dit artikel nemen we de verticale radiatoren met je door en hoe je deze mooi kunt verwerken in je interieur.

Moderne elegantie, de verticale radiator

De verticale radiator wordt allang niet meer uitsluitend gebruikt in de badkamer. Ooit deed hij zijn introductie in de badkamer, als mooi en verwarmend design object en geschikt om handdoeken op te hangen.

De huidige generatie verticale radiatoren kennen een ander design en bieden dankzij de vlakke, of geribbelde vormgeving een doorgaans grotere verwarmingscapaciteit. Het rendement is opvallend hoog, doordat het systeem van de gehele oppervlakte gebruikt maakt voor de warmteafgifte. Mede hierdoor zal er minder intensief gestookt hoeven worden, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Dankzij het hoogwaardige design passen verticale radiatoren op vrijwel iedere plek in huis. Zij kennen een luxe uitstraling, dankzij het dunne, relatief vlakke design. Je verwerkt ze daarom ook in veel gevallen als functioneel design-paneel op een centrale plek. De inmiddels gedateerde radiatorombouw is niet langer aan de orde met dit type radiator!

Een verticale radiator kopen. Waar let je op?

Wil je een verticale radiator kopen? Dan zul je allereerst moeten nagaan hoeveel vierkante meter er verwarmd dient te worden in een ruimte. In de woonkamer zul je doorgaans minimaal 2 verticale radiatoren dienen te plaatsen, waarbij breedte en hoogte van de radiator mede de capaciteit bepaalt. Daarnaast let je op het gebruikscomfort; een radiator dient niet te dicht geplaatst te worden bij meubels, of zitplekken. Plaats daarom een verticale radiator zo voordelig mogelijk langs een hoek bijvoorbeeld, of langs een verloren muur, die toch een centrale positie inneemt.

Het grote voordeel van een verticale radiator is dat hij ruimtebesparend is. Hierdoor geniet de koper veel meer keuzevrijheid dan bij een horizontale radiator het geval is.

Verticale radiator als eyecatcher

Verticale radiatoren zijn in verschillende kleurschakeringen verkrijgbaar, waarbij gebroken wit, aardetinten en zwart tot de meest gekozen kleuren behoren. Met een zeer uitgebreid aanbod aan diverse soorten verticale radiatoren, kun je eenvoudig een keuze maken die het beste past binnen jouw situatie. Dat geldt behalve voor capaciteit ook voor de esthetiek; de ene radiator past nu eenmaal beter in een badkamer, terwijl een woonkamer toch echt een ander exemplaar behoeft.

Natuurlijk kan de verticale radiator overal in huis geplaatst worden. Wat dacht je van de hal, naast de voordeur, of in het trappengat, de kinderkamer, of de master bedroom? Door de gehele stijl door te trekken in de woning, creëer je een moderne eenheid.

Horizontaal en verticaal combineren?

Wie voor verticaal kiest, zal het ineens minder fraai vinden om nog voor een horizontale radiator te gaan. En eigenlijk is gecombineerde plaatsing van zowel horizontale als verticale radiatoren ook niet aan te raden. Door beide type radiatoren te combineren ontstaat er een ongewenste stijlbreuk.

Tot slot

Welke verticale radiator je ook kiest, zorg dat hij over de juiste capaciteit beschikt voor jouw binnenruimte. En vergeet niet: de verticale radiator komt geweldig tot zijn recht in praktisch ieder interieur en biedt een ware upgrade!