Wooninspiratie Slaapkamer inspiratie Zo vind je een matras dat bij je past

Zo vind je een matras dat bij je past

juiste matras

Welk matras is als beste getest? Veel mensen zoeken op internet naar het beste matras. Maar, waarom eigenlijk? Het antwoord op de vraag welk matras het beste is, is echter niet zo eenvoudig te beantwoorden. Een goed matras is als een maatpak – ieder mens heeft zijn eigen behoeften. Deze zijn afhankelijk van je slaaphouding, lichaamsvorm en ook van je lengte. Daarom is de testwinnaar niet per se de beste matras voor jou en/of je partner. In dit artikel vertellen we er meer over.

1. De juiste maat

De optimale lengte van een matras van Yousleep kan relatief snel worden bepaald. Als richtlijn bereken je je eigen lengte en tel je daarbij 20 of 30 centimeter op. Je komt dus meestal uit op de standaard lengte van 200 centimeter. Mensen met een lengte van meer dan 1 meter 80 liggen ongetwijfeld prettiger op een matras met de lengte van 210 tot 220 centimeter.

De breedte van het matras hangt af of het een eenpersoons- of een tweepersoonsbed is. Gangbare breedtes voor individuen zijn 90, 100 en 140 centimeter – afhankelijk van hoe comfortabel je het wilt hebben en hoeveel ruimte er in de slaapkamer is. Met een tweepersoonsbed is een breedte van 160, 180 of 200 centimeter comfortabel.

2. De juiste hardheidsgraad

Alle fabrikanten geven informatie of een matras hard, middelhard of zacht is. Deze informatie is echter niet onderhevig aan enige norm en elke fabrikant definieert de hardheidsgraad anders. In principe zouden mensen die wat zwaarder zijn een harder matras moeten kiezen. Voor een lichte vrouw of man is een zachter matras meestal beter. Toch ontkom je er niet aan om te proefliggen. Alleen op deze manier kun je voelen op welke ondergrond je het prettigst ligt.

3. Kies een matras voor jouw slaaphouding

Ook je slaaphouding speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een matras. Dus, welk slaaptype ben jij?

Rugslaper

Als je een rugslaper bent, wat overigens ook de beste manier is om te rusten, ondersteunt het matras de wervelkolom en het nekgedeelte optimaal.

Zijslaper

Als je een zijslaper bent, moet het matras meegeven op de schouders en bekken. In dat geval ben je het beste gediend met stevige koudschuimmatrassen of pocketveringmatrassen met individueel verpakte veren.

Buikslaper

Ben je een buikslaper? Dan lig je waarschijnlijk het meest comfortabel op een medium-firm matras of pocketvering matras. Je bent er namelijk bij gebaat dat de ruggenwervel in een natuurlijke en comfortabele positie blijft liggen. Succes!