Wil je graag je huis verduurzamen en overweeg je om zonnepanelen te kopen?
Dan is het nu een goed moment om daar verder over na te denken en je zoektocht te starten.
Het vinden van de juiste zonnepanelen is namelijk een zoektocht. Laat je niet afschrikken, er zijn partijen die je helpen met onafhankelijke informatie en mogelijkheden om de aanschaf wat te verzachten.
Prijzen van zonnepanelen
Een volledige installatie van zonnepanelen op je dak vraagt een investering van €4500 tot €12.500 exclusief btw.
De exacte prijs voor de volledige zonnepanelen installatie is afhankelijk van meerdere factoren zoals het vermogen van het paneel, het aantal panelen, je verbruik en de gezinssamenstelling. Benieuwd wat je moet betalen? Lees dan meer over de prijs op Zonnepanelen.net.
Kan ik nog subsidie krijgen voor zonnepanelen?
Een subsidie voor zonnepanelen is niet meer of onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Naast een aantal subsidies zijn er een verschillende financiële regelingen die de aanschaf van zonnepanelen stimuleren. Dit zijn de huidige regelingen:
1. Salderingsregeling
Als de zonnepanelen meer energie leveren dan je gebruikt, kan je het overschot geven aan het elektriciteitsnet. Dit heet saldering.
Tot 31 december 2022 krijg je evenveel voor je terug geleverde stroom als je betaalt voor de stroom die je van het net haalt.
Na 1 januari 2023 wordt de vergoeding voor het terug geleverde stroom stapsgewijs verlaagd.
2. Btw teruggave
Over de prijs van de aankoop van zonnepanelen en het installeren van de panelen betaal je 21% btw.
Koop je voor de 1e keer zonnepanelen? Dan kan je de btw in 3 eenvoudige stappen terugvragen.
Er zijn wel voorwaarden aan verbonden: zo kan je alleen de btw terug vragen als je de zonnepanelen aankoopt bij en laat installeren door een erkende installateur.
De teruggave moet binnen 6 maanden na het jaar waarin je investeert in zonnepanelen ingediend worden. Daarnaast geldt dat je naam op de factuur van de aankoop en installatie, op het energiecontract en de factuur van het energiebedrijf staat.
3. Energie bespaarlening
Tegen een aantrekkelijk en door de overheid gesubsidieerd rentetarief kan je tot 75% van de aanschafprijs van de zonnepanelen een lening afsluiten.
Voorwaarde is wel dat je daarnaast nóg een energiebesparende maatregel voor je huis aanschaft. Bijvoorbeeld een warmtepomp of een zonneboiler.
De lening maakt het voor meer mensen mogelijk om zonnepanelen aan te kopen. Wil je weten welk bedrag je maximaal kunt lenen.
Let op: vraag eerst de lening aan voordat je overgaat tot de aankoop van zonnepanelen. Je vindt het aanvraagformulier op de website van het Nationaal Warmtefonds.
Lokale subsidiemogelijkheden
Verschillende gemeentes of provincies bieden lokale voordelen en subsidies voor zonnepanelen aan. Zo is er een duurzaamheidslening en een stimuleringsregeling. Vraag bij je gemeente naar de mogelijkheden of laat je informeren door een erkende installateur van zonnepanelen.
Voor Vereniging van Eigenaars (VVE)
Koop je een appartement of een bovenwoning dan heb je veelal te maken met een splitsing van eigendom. Als eigenaar wordt je dan lid van een Vereniging van Eigenaars.
Voor een VVE bestaat de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).
De vereniging ontvangt gedurende de looptijd van 15 jaar een bedrag, de subsidie, per geproduceerde kWh.