Wooninspiratie Woontips Zonwering binnen of buiten: alle voordelen op een rij

Zonwering binnen of buiten: alle voordelen op een rij

Zonwering binnen of buiten

Alhoewel de zomer van 2021 in Nederland niet bepaald een feestje was. Het weer viel juist erg tegen. Toch is het wel verstandig om je alvast voor te bereiden op de zomer die we gaan krijgen in 2022. Hopelijk schijnt het zonnetje dan wel weer wat meer, zodat het wat lekkerder weer wordt in ons land. Hiervoor kun je je voorbereiden door screens buiten of binnen aan te schaffen bijvoorbeeld. Dit is een type zonwering dat op het moment erg geliefd is, maar je kunt natuurlijk nog voor meer opties kiezen. De zonwering die je kunt kopen via Inhuisplaza kunnen in sommige gevallen buiten gebruikt worden, in andere gevallen moeten ze juist binnen geïnstalleerd worden. In dit artikel kun je meer lezen over binnen- en buitenzonwering.

Het is niet meer dan logisch dat binnen- en buitenzonwering allebeide een zonwerende werking hebben. Toch zitten er ook wel degelijk verschillen tussen deze twee soorten. Zo hebben ze beide een eigen werking en ook beide hun eigen voordelen. Hieronder kun je hier meer over lezen.

De voordelen van binnenzonwering

Bij binnenzonwering is het mogelijk om de lichtinval gericht te bepalen. Je kunt bijvoorbeeld de jaloezieën of gordijnen een klein beetje open laten. Ook zullen ze minder snel verkleuren, terwijl binnenzonwering met name in de winter echt ideaal is. Dit komt doordat je met bijvoorbeeld je gordijnen de kou buiten kunt houden. Daarnaast zal zonwering voor in huis echt een toevoeging zijn aan je interieur. Dit komt onder meer doordat er zoveel opties zijn waaruit je kunt kiezen, waardoor er hoe dan ook een raambekleding is die precies past in je woning. De binnenzonwering biedt bovendien veel privacy, wat bij veel buitenzonweringen juist niet het geval is.

De voordelen van buitenzonwering

Ook buitenzonwering heeft diverse voordelen. Zo zorgt dit voor een gezonder en beter binnenklimaat, terwijl het ook helpt om je woning koel te houden in de zomer. Daarnaast kan het helpen om je huis te beschermen tegen inbraak, wat vooral het geval is als je kiest voor rolluiken. Bovendien verbetert buitenzonwering je isolatie. In de winter kun je het ’s nachts sluiten zodat je de kou buiten houdt. Overigens hebben niet alle buitenzonweringen een isolerende werking, je moet hiervoor kiezen voor shutters, rolluiken of screens. Daarnaast kun je schaduw creëren in je tuin met behulp van de buitenzonwering, wat vooral fijn is als je graag bij je raam wilt zitten.

Welk type zonwering het meest geschikt is, hangt er echt van af wat je precies wilt. Ze zullen hoe dan ook beide geschikt zijn om de warmte buiten te houden in de zomer, terwijl de warmte in de winter juist binnen gehouden wordt met behulp van je raambekleding. Ga dus vooral zelf kijken naar alle verschillende soorten raamdecoraties en bepaal uiteindelijk op basis hiervan of je kiest voor binnen- of buitenzonwering. Natuurlijk kun je ook nog de hulp van experts inschakelen, deze specialisten kunnen je immers goed helpen bij het kopen van de zonwering.