Wooninspiratie Tuin inspiratie Zwembad in de tuin verwarmen: dit zijn de mogelijkheden!

Zwembad in de tuin verwarmen: dit zijn de mogelijkheden!

Zwembad verwarmen

Je hebt je beste idee gerealiseerd voor je tuin tijdens de zomer, je kocht een opzetzwembad die je voor lange tijd kan opzetten en langdurig kan genieten van een zwembad in je tuin waar je echt in kunt zwemmen. Maar het water voelt toch koud aan. Wat kun je doen om het zwemwater te verwarmen?

Warmtepomp voor zwembaden

Een warmtepomp wordt gebruikt om warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen. Warmtepompen die worden gebruikt voor het verwarmen van zwembaden brengen warmte van buitenaf over in het water. Omdat ze gebruik maken van warmte die reeds beschikbaar is en deze enkel verplaatsen van de ene plaats naar de andere, zijn ze zuinig in verbruik.

Terwijl het zwembadwater door de zwembad pomp circuleert, gaat het door een filter en de pomp. De warmtepomp heeft een ventilator die de buitenlucht aanzuigt en over de verdamper spoel leidt. De compressor verhoogt de warmte waardoor een zeer heet gas ontstaat dat vervolgens door de condensor stroomt. Dit geeft de warmte van het hete gas af aan het zwembadwater dat door de pomp circuleert.

Warmtepomp zwembad verwarmers zijn duurder, maar ze hebben meestal veel lagere jaarlijkse kosten vanwege hun hogere efficiëntie. Met het juiste onderhoud gaan ze veelal langer mee dan gas-zwembadverwarmers.

Solar zwembad verwarming

Het meest gebruikelijke type zwembadverwarming op zonne-energie is een reeks van polypropyleen (PP) geaderde matten die tussen twee toevoerbuizen worden gespannen. De matten worden in direct zonlicht gelegd om de warmte te absorberen. Wanneer water door de aderen van de mat wordt gepompt, wordt de warmte overgedragen op het water. Het water stroomt terug naar het zwembad.

Een ander en duurder type zonneverwarming is de geglazuurde paneel verwarming. Dit zijn panelen met een aluminium achtergrond en koperen leidingen. Deze zonnepanelen zijn efficiënter in het overbrengen van warmte, maar kunnen twee keer zo duur zijn.

Verwarming met zonne-energie kan ook met zonnepanelen of zogeheten “solar collectors”. Deze absorberen zonlicht en zetten dit om in elektriciteit dat de solar matten voorziet van warmte voor het doorstromende zwembadwater.

Deze manier is niet alleen efficiënt, het zorgt er ook voor dat je minder ruimte aan solarmatten hoeft te gebruiken om hetzelfde effect te krijgen. Dit is uitermate geschikt als je niet veel ruimte in de tuin hebt om meerdere solar matten neer te leggen.

Welke zwembadverwarming moet je kiezen

De keuze voor het soort Zwembadgigant zwembadverwarming maak je op basis van de elektra die je gaat verbruiken of gratis krijgt via zonnepanelen verwarming. Alhoewel de warmtepomp weinig ruimte inneemt brengt het wel elektra kosten met zich mee om het te gebruiken. Dit ten opzichte van solar verwarming waar je “gratis” energie krijgt. Maar hier geldt weer de keuze of je veel ruimte hebt voor meerdere solar matten of duurder uit wilt zijn met zonnepanelen.